Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Értéktár online konferencia

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyert a TOP-5.3.2- 17-SB1-2018-00001 azonosító számú, „Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben” című pályázat megvalósítására, melynek elsődleges célja a megyei lakosság identitástudatának erősítése.

A projekt megvalósításával megyei szinten azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a lokális önazonosságtudat, a lokálpatriotizmus, mint a helyi közösséghez tartozás egyik alappillére, belső, immanens értékként jelenjen meg az adott település lakosságában, közösségi és egyéni szinten egyaránt. Emellett a megyei identitás, azon belül a MI „szabolcsiak”, „szatmáriak” vagy „beregiek” tudat egyaránt felszínre kerüljön és erősödjön.

A rendezvény elsődleges célja, hogy az érdeklődők megismerjék az Értéktár Bizottságok működését, az Értéktárakba való felterjesztés formáját, illetve bemutatásra kerüljenek azok a megyei/tájegységi/települési nemzeti értékek, amelyek méltók és meghatározóak, nagyban hozzájárulnak a megyei identitás erősítéséhez, az értékőrzéshez.

PROGRAM:

10:00 – 10:10 MEGNYITÓ – Seszták Oszkár elnök, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés


10.10 – 10.30 A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége, értékek felterjesztése az értéktárba

10.50 – 11.10 „Érték-Örökség-Összetartozás, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékei” című könyv bemutatása
Dr. Bene János szerző, címzetes múzeumigazgató, történész, főmuzeológus

11.10 – 11.25 SZÜNET

11.25 – 11.45 A megyei közösségi művelődés tevékenységrendszerének fejlődése, annak intézményi háttereNagy Edina megyei igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet, Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság


11.45 – 12.05 A beregi keresztszemes hímzés, mint kulturális örökség jelentősége Varga János múzeumigazgató, etnográfus, Beregi Múzeum, a vásárosnaményi Települési Értéktár Bizottság elnöke

12.05 – 12.25 A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság működése, az értéktár kiemelkedő értékei
Tomasovszki Anita elnök, Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság

12.25 – 12.35 ZÁRSZÓ